Kongresni turizam se razvija kao specifičan oblik turizma u kome glavni motiv putovanja nije odmor, već aktivno učestvovanje na stručnim skupovima i manifestacijama različitog karaktera. Kongres je događaj koji okuplja poslovne ljude iz različitih sfera društvenog života sa ciljem razmene mišljenja, ideja, debata i sl. Osim kongresa, drugi najčešći vidovi organizovanja su konferencije, seminari, simpozijumi i naučno-stručni skupovi. Njihovo trajanje je fleksibilno, od jednog do više dana u zavisnosti od organizacije događaja, a svaki je specifičan i jedinstven, bilo da je komercijalnog ili nekomercijalnog karaktera.

Očekivanja učesnika kongresa

Učesnici na kongresima su zahtevni gosti koji za svoj novac i vreme očekuju tačnost, pouzdanost, kvalitet, udobnost, brzinu i fleksibilnost. Dobar program i planski isplanirane aktivnosti, adekvatna hotelska i saobraćajna infrastruktura, čine neke od važnih zahteva. Profesionalni pristup od strane organizatora podrazumeva osiguranje uslova za kvalitetan  konferencijski rad, ali i  aktivnu organizaciju slobodnog vremena učesnika.

Rekreativne aktivnosti

Osim edukativne i socijalne strane, kongresni turizam uključuje i rekreaciju, posetu brojnim
prirodnim i kulturnim sadržajima u toku održavanja kongresa. Organizuju se posete bioskopima, pozorištima, muzejima i galerijama, obilasci lokalnih znamenitosti i prirodnih lepota. Neretko, učesnici i sami osmišljavaju slobodne vreme, sa željom da upoznaju nove destinacije, dožive drugačija iskustva,  ili probaju neobične ukuse.

Kongresne destinacije u Srbiji

Iz godine u godinu broj kongresa, savetovanja, konferencija, naučnih skupova i sastanaka raste u svim  zemljama Evrope. Za Srbiju je ključna njena pozicija i povoljan geografski položaj. Tokom 2013. održano je čak 66 međunarodnih skupova koji su ispunili najviše svetske standarde, što je Srbiju svrstalo u petu po redu kongresnu destinaciju u istočnoj Evropi. Dobra saobraćajna povezanost, hoteli visoke kategorije i kvalitetne usluga,  pozicionirali su je kao jednu od od najprimamljivijih odredišta kongresnog turizma u ovom delu Evrope.

Najveći deo kongresnog turizma se odvija u Beogradu, koji  se sa 52 međunarodno priznata skupa, može meriti sa Vašingtonom, Atinom, Montevideom i Firencom. Ovde su smešteni svi potrebni resursi: kongresne sale, sajamske hale, prateći turistički programi u objektima kao što su: Sava Centar, Beogradski sajam, Expo centar i Beogradska arena.

Pored Beograda, Novi Sad raspolaže najvećim kongresnim salama i najlakšim transferom, kao i svim neophodnim resursima za održavanje simpozijuma i kongresa tokom cele godine. Turističku ponuda grada čine raznovrsni smeštajni kapaciteti, bogata gastronomska ponuda, kulturno-istorijske znamenitosti, razgledanja grada i okoline, kao i vinske ture.

Zlatibor, pored smeštajnih i kongresnih kapaciteta, obiluje i mnogobrojnim dodatnim sadržajima,  i atrakcijama – sportskim terenima, restoranima nacionalne i internacionalne kuhinje i nezaobilaznim  prirodnim lepotama.

Kopaonik raspolaže  povoljnim uslovima za kongresni turizam, posebno u periodu proleće-jesen. Pored kongresnih centara smeštenih u nekoliko većih hotela,  pruža i mogućnost odlične zabave u restoranima, barovima i noćnim klubovima.

Vrnjačka Banja  je vodeći banjski centar u Srbiji  koji godišnje poseti oko 100.000 ljudi, od čega 15.000 čine učesnici konferencija. Jedinstvena obeležja grada i blizina manastirskih kompleksa čini ovaj centar atraktivnim za organizovanje skupova nacionalnog i regionalnog karaktera.

Vršac kao sedište najveće farmaceutske kompanije Hemofarm u Srbiji, posebno privlači medicinske firme u regionu. Zbog blizine i dobre povezanosti sa Novim Sadom i Beogradom, čini idealno mesto za organizovanje događaja kongresnog tipa.

Subotica sa Palićem, zahvaljujući povoljnom saobraćajnom i geografskom položaju, blizini granice sa Mađarskom, bogatom kulturnom nasleđu i zaštićenim prirodnim dobrima u okolini, predstavlja destinaciju na kojoj se godišnje održi oko 200 nacionalnih i regionalnih konferencija.

Lider Limo kao pouzdan partner

Lider Limo organizuje  prevoz sa profesionalnim vozačima do svih kongresnih odredišta u zemlji i regionu. Naš pouzdani i brzi  sistem rezervacije pomaže Vam da jednostavno i lako obezbedite svoj  prevoz na vreme. Na raspolaganju  je više modela i veličina limuzina i minavanova za grupnu vožnju. Sva  vozila su proverena i bezbedna za transfer na dalje destinacije,  poseduju kompletnu prateću opremu, a naši vozače krasi poslovnost, diskrecija i tačnost.