Vinski turizam u Srbiji  postao je neizostavan za sve hedoniste i ljubitelje vrhunskih vina. Geografski položaj i klimatski uslovi omogućili su žiteljima gotovo svih delova zemlje da uzgajaju vinovu lozu. Tri glavna regiona čine: centralna Srbija, Vojvodina, Kosovo i Metohija. Razvrstani su u 22 vinogradarska rejona u čijem je sastavu 77 vinogorja. Vinski turizam stiče sve više poklonika koji otkrivaju sve čari ovih putovanja na kojima se može degustirati čak 700 različitih vrsta vina. Vreme posvećeno kvalitetnom druženju sa porodicom i prijateljima, pokazalo se i kao jedinstvena prilika za obilazak istorijskih lokaliteta i prirodnih lepota koje se nalaze na svakom koraku ovih živopisnih tura. Ljubazni domaćini, pored obilazaka vinskih podruma i degustacije odabranih sorti vina, neretko nude i smeštaj, te je boravak moguć i više dana.

vinski putevi srbije putokazi

Vinski put Pomoravlje

Smešten je u centralnom delu Srbije, oko Velike, Zapadne i Južne Morave, na dva sata vožnje od Beograda. Ovaj najveći vinogradarski rejon u zemlji, nosi naziv i Istorijski vinski put jer je duž  njega podignut i veliki broj manastira koji su posedovali sopstvene vinograde, poput Ravanice, Manasije i Kalenića. Sedamdesetak značajnijih proizvođača vina koncentrisani su uglavnom oko Kruševca, Jagodine, Paraćina i Trstenika, a male porodične vinarije ušuškane su u živopisnim pejzažima i krajolicima. U ovoj plodnoj oblasti smeštena je i postojbina najstarijih sorti vinove loze u Srbiji  – prokupac i tamjanika.

Vinski put Šumadija

Vinski put Šumadija, ili Kraljevski put, naziv je dobio po čuvenoj vinariji na Oplencu koju je sagradio kralj Aleksandar Karađorđević 1931. udarivši temelje modernom srpskom vinarstvu. Centar ovog regiona udaljen je svega100 km od Beograda, a  srce Šumadije – Kragujevac, 150 km od aerodroma Nikola Tesla. Ovo brežuljkasto-brdsko područje, najznačajnija je oblast vinske industrije kojim dominiraju šume hrasta, jesena i topole i valoviti tereni planskih obronaka Rudnika i Bukulje. Na istočnoj strani  nalazi se široka dolina Velike Morave, kroz koju prolazi međunarodni auto-put E 75. Preko 30 vinarija i 2 manastirska podruma proizvode vina vrhunskog kvaliteta, među kojima  su neizostavni Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon i Prokupac.

Vinski put Srem – Fruška Gora

Plodno panonsko zemljište, višedecenijsko iskustvo u pravljenju vina i tajanstvene recepture, učinili su žitelje Srema najveštijim vinogradarima. Porodične vinarije smeštene su na 60 lokacija, a Sremski Karlovci su neprikosnoveni centar sa čak 36 vinskih podruma. Autentična sremska slatka, jaka i aromatična vina Bermet i Ausbruh bila su inspiracija  mnogim pesnicima i putopiscima. Italijanski rizling je najpoznatije belo polusuvo vino delimično slatkog ukusa sa diskretnom dozom gorčine. Za sve sladokusce neizostavno je degustiranje Cabernet Souvignona, spravljenog od tamno ljubičastih grozdova u kombinaciji sa voćem, biljem i začinima, koji opravdano nosi titulu kralja vina.

Vinski put Župa

Bogata vinska tradicija i veliki broj vinarija na relativno malom prostoru, učinili su Župu atraktivnom tačkom na proputovanju vinskim putevima Srbije. Smeštena je na  južnom delu vinogradarskog rejona tri Morave, podno Kopaonika sa središtem u Aleksandrovcu. Arheološka nalazišta iz praistorijskog perioda, kao i  srednjevekovni manastiri Drenča, Veluće i Rudenica čine nezaobilazne istorijske  lokalitete koje ne treba propustiti prilikom obilaska ove oblasti. Sa druge strane, Župa je i atraktivna turistička regija okružena skijalištima na Kopaoniku, kao i termalnim banjama. Za sve ljubitelje aktivnog odmora i biciklizma, tu su i brojne obeležene brdske staze. Na površini od 1500 hektara registrovano je nešto više od 50 vinarija koje u ponudi imaju rizling, tamjaniku i prokupac. U Aleksandrovcu se svakog proleća održava Međunarodni sajam vina Župa, a u jesen čuvena Župska berba.

Putovanje za pamćenje

Ne propustite neku od ovih, ili drugih atraktivnih tura, otkrijte čari starih vinskih podruma, prisustvujte berbi grožđa, sajmovima i vinskim festivalima. Priuštite sebi i svojim bližnjima putovanje za pamćenje. Lider Limo agencija organizuje prevoz do ovih i brojnih drugih vinskih destinacija širom Srbije. Nudimo profesionalnu uslugu prevoza sa vozačima koji imaju  dugogodišnje iskustvo. Sva vozila iz naše ponude poseduju opremu vrhunskog kvaliteta, klima uređaje i dodatne sadržaje uz koje su i najduža putovanja prijatna i opuštajuća.